عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی گرگان، گفت: برای تحقق شعار سال و جذب سرمایهگذاری در تولید، باید موانع موجود در این فضا برطرف شود.
به گزارش روابط عمومی، رضا مبصری، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی گرگان، در گفتوگویی به تحلیل عوامل مؤثر در جذب سرمایهگذاری برای تولید در سال ۱۴۰۴ پرداخت و بر لزوم تغییرات اساسی در فضای کسب و کار کشور تأکید کرد.
مبصری با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری تحت عنوان «سرمایهگذاری برای تولید»، اظهار کرد: این تصمیم ناشی از تفکری بوده که حول محور سرمایهگذاری و رفع موانع آن شکل گرفته است. اگر قرار است در زمینه سرمایهگذاری برای تولید پیشرفت کنیم، باید تفاوتهایی نسبت به سالهای گذشته در فضای کسب و کار مشاهده کنیم.
وی به رتبهبندی فضای کسب و کار ایران در سالهای اخیر اشاره کرد و افزود: در سال ۲۰۲۰، ایران در رتبه ۱۲۷ جهانی در زمینه فضای کسب و کار قرار داشت که این نشاندهنده وضعیت نامناسب کشور در جذب سرمایهگذاری است. بنابراین، برای جذب سرمایهگذاری و توسعه تولید، باید ابتدا فضای کسب و کار را بهبود دهیم.
مبصری در ادامه به موانع عمدهای که در حال حاضر بر سر راه سرمایهگذاری در ایران وجود دارد، اشاره کرد و گفت: یکی از بزرگترین مشکلات، قیمتگذاری دستوری است که مانع انگیزه سرمایهگذاران برای ورود به بخش تولید میشود. این نوع قیمتگذاری باعث ایجاد بیثباتی در بازار میشود و تولیدکنندگان را از سرمایهگذاری و توسعه بیشتر باز میدارد.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی گرگان همچنین به سیاستهای پولی و مالی دولت اشاره کرد و افزود: فضای پولی و مالی کشور در حال انقباض است. نرخ بهره بانکی در حال حاضر زیر ۳۶ درصد است و این باعث میشود که هزینههای مالی برای تولیدکنندگان افزایش یابد. همچنین، محدودیتهای موجود در تأمین سرمایه در گردش به دلیل تورم بالا، توان تولیدکنندگان را کاهش میدهد.
وی همچنین از اهرمهای مالیاتی انتقاد کرد و گفت: افزایش مالیات بر سرمایه و درآمد شخصی، علاوه بر فشار بر تولیدکنندگان، موجب کاهش انگیزه برای سرمایهگذاری میشود. معافیتهای مالیاتی که برای بخش کشاورزی وجود داشت، در حال حذف شدن است که این خود به کاهش تمایل برای سرمایهگذاری در این بخشها میانجامد.
مبصری همچنین به موضوع صادرات اشاره کرد و گفت: در سال گذشته، شاهد محدودیتهای ناگهانی در زمینه صادرات کالاها بودیم که باعث ایجاد مشکلات جدی برای تولیدکنندگان و صادرات کشور شد. این محدودیتها نه تنها مشکلات اقتصادی برای تولیدکنندگان ایجاد کرده بلکه باعث ایجاد سوابق منفی در بازارهای خارجی شده است.
وی در ادامه به اهمیت دیپلماسی اقتصادی برای بهبود روابط بینالمللی و تأثیر آن در جذب سرمایهگذاری خارجی اشاره کرد و افزود: برای جذب سرمایهگذاری خارجی، لازم است که روابط اقتصادی خود را با کشورهای مختلف بهبود دهیم. با ایجاد روابط دیپلماتیک مناسب و حل مسائل مربوط به تحریمها، میتوانیم از هزینههای اضافی دور زدن تحریمها جلوگیری کرده و فضای بهتری برای جذب سرمایهگذار خارجی ایجاد کنیم.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی گرگان در پایان تأکید کرد: برای اینکه سرمایهگذاری در تولید در سال۱۴۰۴ محقق شود، باید فضای کسب و کار را با رفع موانع ذکر شده، بهبود دهیم. اگر این تغییرات اساسی انجام شود، سرمایهگذاری به صورت خودکار توسعه پیدا خواهد کرد و شعار سال تبدیل به یک راهبرد عملیاتی خواهد شد که نه تنها به نفع تولیدکنندگان بلکه به نفع تمامی ذینفعان، از جمله دولت و حاکمیت، خواهد بود.