بریکس بهعنوان یک بلوک اقتصادی قدرتمند که به اعتقاد برخی کارشناسان با گروه G7 رقابت میکند، فرصت بزرگی را برای توسعه تجارت خارجی اعضای خود فراهم کرده است. روابط نزدیک سیاسی در کنار تعاملات رو به رشد اقتصادی و اثرگذاری کشورهای عضو بریکس بر تحولات بینالمللی و منطقهای سبب شده تا کشورهای زیادی خواهان عضویت در بریکس باشند.
رضا مبصری عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران با اشاره به تولید ناخالص داخلی 13.6 تریلیارد دلاری کشورهای عضو گروه بریکس گفت: به جز روسیه و چین غالب کشورهای عضو این گروه اقتصادهایی با رشد سریع هستند. به عبارت دیگر این کشورها جزو 15 اقتصاد برتر دنیا بهشمار میروند.
وی ادامه داد: با وجود بانک قدرتمندی که اعضای این گروه ایجاد کردند، امکان توسعه و سرمایهگذاری متقابل در کشورهای عضو فراهم شده است. همچنین با توجه به عضویت کشورهایی مانند عربستان، امارات متحده عربی و مصر به این گروه، پیوندهای منطقهای گستردهتری هم بین اعضای این گروه ایجاد خواهد شد.
تبدیل منطقه آزاد اینچهبرون به هاب جابهجایی کالا در شرق خزر
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان معتقد است عضویت ایران در بریکس یک فرصت مناسب برای عرضه تولیدات داخلی و توسعه صادرات و همچنین ایجاد بازارهای مشترک است. ضمن اینکه امکان سرمایهگذاری خارجی در کشور نیز بیش از پیش فراهم خواهد شد.
این کارشناس حوزه اقتصادکلان در ادامه به منافعی که عضویت در بریکس برای استان گلستان بهعنوان دروازه ورود به آسیای میانه میتواند داشته باشد، اشاره کرد و گفت: در افق اقتصادی گلستان، منطقه آزاد اینچهبرون بهعنوان هاب جابهجایی بین کریدور شمال- جنوب و شرق خزر جایگاه ویژهای خواهد داشت. امکانات جادهای مناسب به همراه گذرگاههای زمینی (جادهای) و ریلی در اینچهبرون، این فرصت را به استان گلستان و جمهوری اسلامی ایران میدهد که ارتباطات خود را با کشورهای عضو بریکس بهویژه روسیه و چین تقویت کند.
وی خاطرنشان کرد: همزمان با ایجاد و توسعه منطقه آزاد اینچهبرون میتوان پیگیریهای لازم را برای جذب سرمایهگذار خارجی در این منطقه انجام داد.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران با اشاره به عضویت ایران در پیمانهای منطقهای گفت: ایران از طریق مرز اینچهبرون به کشورهای حوزه آسیای میانه دسترسی دارد. از طرفی ایران عضو اتحادیه اوراسیاست و در پیمان شانگهای و بریکس نیز ایران به همراه روسیه و چین عضو هستند که این موضوع میتواند همکاریهای متقابل در حوزه سرمایهگذاری و اقتصادی بین این کشورها را تقویت کند.
مبصری به یک دغدغه جدی برای توسعه تجارت خارجی با منطقه اوراسیا بهویژه روسیه و چین اشاره کرد و گفت: مسیر قدیمی راهآهن شمال، امکان و ظرفیت افزایش مبادلات تجاری را ندارد. بنابراین باید به فکر مسیر پرقدرتتر، کوتاهتر و ارزانتر باشیم. مسیری که میتواند رقیب سایر مسیرها در این منطقه از جمله مسیری که از افغانستان، پاکستان و هند میگذرد، باشد؛ مسیری است که از اینچهبرون به سمت شاهرود، طبس میرود و از آنجا به خط ریلی سراسری که به سمت جنوب کشور میرود، متصل خواهد شد.
وی تاکید کرد: این مسیر جدید حدود 500 کیلومتر کوتاهتر از مسیر فعلی است و شیب مناسبتری هم دارد و میتواند تا 12 میلیون تن بار را جابهجا کند. هند بهدنبال فروش کالا و تامین مواد اولیه مورد نیاز خود است و آسیای میانه نیز میخواهد غلات خود را به آبهای آزاد برساند بنابراین ایجاد این مسیر ریلی جدید اثربخشی عضویت ایران در بریکس را بهطور چشمگیری افزایش خواهد داد.
وی گفت: اقدام دیگر میتواند در مسیر بزرگراهی و جادهای باشد تا اینچهبرون را به بندرترکمن، بعد به شاهرود و پس از آن به شاهراهای کویری ایران متصل کند. بخش دولتی در حال مطالعه این مسیر است و بهطور قطع با انجام اقدامات زیرساختی مزایای زیادی هم نصیب گلستان و بیش از آن نصیب کشور خواهد شد.
عضویت در ترتیبات منطقهای مانند بریکس، شانگهای، اتحادیه اوراسیا، اکو و ... زمانی میتواند نفع اقتصادی به کشور برساند که در داخل هم زیرساختهای لازم برای تحقق آن فراهم شود. ایجاد زیرساختهای ریلی و جادهای مستلزم سرمایهگذاری ویژه دولت است و باتوجه به عزم دولت سیزدهم برای برقراری ارتباط با کشورهای مختلف بهویژه همسایگان، لازم است برای تحقق تلاشهای صورت گرفته، در حوزه زیرساختی هم اقدامات قابل توجهی را انجام دهد. ایرانِ همواره تحریم، فرصت مناسبی را برای توسعه اقتصادی بهویژه در حوزه تجارت خارجی به دست آورده که نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد.
https://gccim.com/blog/1473