درباره اتاق
خدمات الکترونیک
معرفی استان
تشکل ها
فعالین اقتصادی

همایش تجاری ایران و قزاقستان

دسته بندی اخبار / 1402/2/6

همایش تجاری ایران و قزاقستان با حضور رئیس اتاق ایران، رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان ، معاون وزارت تجارت و همگرایی قزاقستان، معاون وزیر جهادکشاورزی و جمهی از مسئولان و فعالان اقتصادی دو کشور در اتاق ایران برگزار شد.

همایش تجاری ایران و قزاقستان با حضور رئیس اتاق ایران، معاون وزارت تجارت و همگرایی قزاقستان، سفیر این کشور در ایران، رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان، معاون وزیر جهادکشاورزی، دبیر اجرایی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و قزاقستان، معاونان سازمان توسعه تجارت ایران و جمعی از نمایندگان شرکت‌ها و فعالان بخش خصوصی دو کشور در سالن همایش‌های اتاق ایران برگزار شد.

غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در این همایش با بیان اینکه حضور هیات تجاری قزاقستان در ایران فرصت مغتنمی برای توسعه روابط تجاری دو کشور است، گفت: قزاقستان در اولویت بخش خصوصی برای گسترش مناسبات اقتصادی است و حوزه‌هایی نظیر نفت و گاز، کشتیرانی در دریای خزر، پتروشیمی، کشاورزی، فلزات، مواد معدنی، مصالح ساختمانی، داروهای انسانی و حیوانی و خدمات فنی و مهندسی از جمله ظرفیت‌های مناسب برای توسعه همکاری‌هاست.

او با تأکید بر اینکه حجم مبادلات 300 میلیون دلاری میان دو کشور در حد و اندازه ظرفیت‌های موجود نیست، افزود: باوجود اراده دو کشور برای غلبه بر مشکلات و موانع همکاری‌ها، فقدان زیرساخت‌های حمل‌ونقلی، فقدان وجود بانک مشترک و بسترهای مالی، عدم آشنایی فعالان اقتصادی دو طرف با بازارهای دو کشور و مهم‌تر از این‌ها، نبود زیرساخت‌های گمرکی و حمل‌ونقل سردخانه‌ای مانع از دستیابی به اهداف تعیین‌شده در سطح تجارت ایران و قزاقستان شده است.

رئیس اتاق ایران با اشاره به برخی اقدامات مثبت از جمله لغو 14 روزه روادید میان ایران و قزاقستان و برگزاری برنامه‌های نمایشگاهی و تردد هیات‌های بلندپایه دولتی و خصوصی میان دو کشور، اظهار کرد: حضور قزاقستان در تعاملات جهانی و حضور این کشور در اوراسیا و پیمان شانگهای پتانسیل توسعه روابط تجاری ایران و قزاقستان را بیش‌ازپیش فراهم کرده است.

شافعی با اشاره به اینکه کریدور شمال جنوب از مسیر ایران، به‌عنوان فرصتی برای ترانزیت کالا و تأمین نیازهای کشورهای مرتبط با این کریدور از اهمیت زیادی برخوردار است، ادامه داد: این کریدور باعث اتصال قزاقستان و کشورهای آسیای میانه به خلیج‌فارس و کشورهای جنوب شرق آسیا می‌شود؛ ازاین‌رو فعال شدن این کریدور به توسعه تجاری کشورهای طول مسیر کمک زیادی می‌کند.

او در ادامه با طرح پیشنهادی در این رابطه گفت: پیشنهاد می‌کنم با همکاری اتاق مشترک ایران و قزاقستان، کمیته‌ای برای روان‌سازی حمل‌ونقل و ترانزیت بین اتاق ایران و سازمان توسعه تجارت قزاقستان تشکیل شود تا زمینه فعالیت‌های حمل‌ونقلی شرکت‌های خصوصی در آینده فراهم شود.

رئیس اتاق ایران با تأکید بر ضرورت تسهیل حمل‌ونقل دریایی بین دو کشور که می‌تواند هزینه‌های تمام‌شده کالا را کاهش داده و باعث تسریع مبادلات شود افزود: لازم است زیرساخت‌های بندری ایران و قزاقستان که در حال حاضر دچار ضعف هستند تقویت شده و زمینه توسعه حمل‌ونقل دریایی فراهم شود.

شافعی در پایان تأکید کرد: در صورت فراهم شدن زیرساخت‌ها و رفع موانعی مانند مشکلات نقل‌وانتقال پول و رفع مشکلات صدور ویزای بلندمدت تجاری، بخش خصوصی دو کشور می‌توانند در زمینه صادرات کالاهای صنعتی، خدمات فنی و مهندسی و همکاری‌های علمی، توسعه گردشگری و به‌ویژه گردشگری سلامت همکاری‌های جدی و جدیدی را آغاز کنند.

افت 43 درصدی تجارت ایران و قزاقستان در سال 2023

در ادامه این همایش، غیرت توربایف، معاون وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان با تأکید بر اینکه همکاری قزاقستان با ایران اساس قدرتمندی دارد، گفت: در قزاقستان حدود 511 شرکت با سرمایه‌گذاری تجار ایرانی در حوزه‌های مختلف از جمله صنایع تبدیلی، ساخت‌وساز، تجارت خرد و کلان، انبارداری، خدمات فنی و مهندسی مشغول به فعالیت هستند.

او با بیان اینکه حجم تجارت کالا میان دو کشور در سال گذشته میلادی بالغ‌بر 528 میلیون دلار بوده است افزود: این میزان 20 درصد بیشتر از دوره مشابه سال 2021 است. اما متأسفانه از شروع امسال حجم تجارت میان دو کشور با افتی 43 درصدی مواجه بوده که عمدتاً مربوط به عدم خرید گندم از قزاقستان بوده است.

توربایف با بیان اینکه گردشگری، پتروشیمی، سبزیجات و میوه‌جات از جمله حوزه‌های موردعلاقه ما برای همکاری با تجار ایرانی است، اظهار کرد: شرکت‌های قزاقستانی آماده هستند بیش از 100 نوع کالا به ارزش 162 میلیون دلار به ایران صادر کنند. ما در راستای تحقق هدف‌گذاری مبادلات سه میلیارد دلاری میان ایران و قزاقستان آماده هستیم از ظرفیت دیپلماتیک برای کمک به تجار دو کشور و وصل کردن تجار با طرف‌های خود استفاده کنیم. 

ایران تنها 0.5 درصد حجم تجارت خارجی قزاقستان را به خود اختصاص داده است

امیر عابدی رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان هم با اشاره به لغو 14 روزه روادید برای شهروندان ایرانی و قزاقستانی گفت: خواسته ما این است که در کنار این امر امکان ثبت شرکت برای تجار در طول مدت 14 روز فراهم شود. همچنین حل مسائل و مشکلات پولی و بانکی خواسته دیگر ماست.

او با بیان اینکه حجم تجارت خارجی قزاقستان در سال 2022 بالغ بر 135 میلیارد دلار بوده است ادامه داد: متاسفانه سهم ما از این میزان کمتر از نیم درصد است که به هیچ وجه شایسته دو کشور نیست و بهبود نیازمند تلاش بخش‌های دولتی و خصوصی دو طرف است.

عابدی همچنین خبر داد با همکاری اتاق ایران و اتاق مشترک ایران و قزاقستان، به زودی دفتر تجاری ایران و قزاقستان در آلماتی تأسیس و راه اندازی خواهد شد.

مشکلات بانکی میان دو کشور در شرف حل شدن است

فتحی دبیر اجرایی کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و قزاقستان نیز در این همایش با استقبال از لغو 14 روزه روادید برای اتباع دو کشور گفت: این موضوع باعث افزایش رفت و آمدهای تجاری میان دو کشور شد. تا جایی که 100 شرکت ایرانی در سال گذشته در نمایشگاه‌های قزاقستان شرکت کردند و چندین هیات بلندپایه دولتی و خصوصی به این کشور سفر کردند.

او از مذاکرات میان دو کشور برای حل مسائل بانکی خبر داد و گفت: باید این مژده را به فعالان اقتصادی بدهم که در حال حاضر کلیه ظرفیت‌های موجود در کمیسیون مشترک، دولت‌های دو کشور و بانک‌های ایران و قزاقستان به کار گرفته شده تا مشکلات پولی و بانکی میان دو طرف هر چه زودتر برطرف شود و این مشکل در شرف حل شدن است.

هوشنگ محمدی معاون وزیر کشاورزی نیز در این جلسه با اشاره به حجم تجارت 528 میلیون دلاری ایران و قزاقستان در سال 2022 گفت: از این میزان سهم صادرات ایران 210 میلیون دلار و سهم صادرات قزاقستان 318 میلیون دلار بوده است.

او افزود: بنابراین در سال گذشته مجموع مبادلات ایران و قزاقستان 20 درصد و حجم صادرات ایران به این کشور 27 درصد افزایش داشته است.

محمدی همچنین گفت: 18 سند همکاری در یک سال گذشته بین دستگاه‌های دولتی دو کشور به امضا رسیده است که نشان از عزم دو کشور برای ارتقا سطح روابط تجاری خود دارد.

اورازبای اشکات سفیر قزاقستان در ایران نیز بر اعلام آمادگی سفارت این کشور در ایران برای هر اقدامی در راستای گسترش روابط تجاری و اقتصادی ایران و قزاقستان تأکید کرد.

در پایان این نشست خرمالی مدیرکل آسیای میانه و قفقاز سازمان توسعه تجارت ایران گفت: می‌توان برای حل مشکلات بانکی بر روش‌های نوین بانکی از جمله بلاکچین و رمزارزهای ملی دو طرف متمرکز شد.


https://gccim.com/blog/1376

ارسال نظر

بالا